Trainen gaat over het onderhouden en/of ontwikkelen van vaardigheden. Voor een sporter is het de gewoonste zaak van de wereld dat hij/zij traint. Dat geldt voor zowel beginnende als gevorderde atleten.
Eigenlijk is communicatie in het bedrijfsleven goed te vergelijken met topsport. Het gaat dan wel niet om winnen of verliezen, maar wel om adequaat contact maken en effectief gedrag beïnvloeden. Soms stel ik in een cursusgroep de vraag: wie doet er aan amateursport? Dan gaan er meestal verschillende handen de lucht in. Krijg je ervoor betaald? Nee, dat niet. Hoe vaak train je? Twee of drie keer in de week, hoor ik dan regelmatig. Mijn volgende vraag is dan: wie moet er om zijn/haar functie uit te oefenen “communiceren”? Dan gaan toch wel alle handen de lucht in. Krijgen jullie daarvoor betaald? Ja, uiteraard, het is mijn baan. Hoe vaak train je? En dan wordt het ijzingwekkend stil…..
Een veelgebruikte werkvorm in communicatietrainingen is de theoretische beschouwing. Gespreksmodellen en inzichten over gedrag worden gedeeld. Heel zinvol. Maar dan is er nog niet geoefend, anders gezegd: “getraind”. Als je vanuit een theoretische beschouwing inzichten in de dagelijkse praktijk gaat toepassen loop je het risico dat je kunstmatig, ” instrumenteel” overkomt. Dat is niet zo erg, als je doorzet ga je je verworven inzichten vanzelf internaliseren en op een natuurlijke manier toepassen. Ander gedrag is altijd even wennen. Maar je kunt deze gewenningsperiode aanzienlijk verkorten door de training ook te gebruiken om te oefenen. Dan ben je pas echt aan het trainen. De meest voor de hand liggende werkvorm is het rollenspel. Een situatie die je hebt meegemaakt of waar je beducht voor bent in de toekomst kun je gebruiken als materiaal. Met elkaar oefenen kan zinvol zijn, maar kan ook snel verzanden in lacherigheid. En hier komt de trainingsacteur in beeld. Dat is een professional die er zijn/haar beroep van heeft gemaakt als “sparringpartner” te fungeren. Een goede trainingsacteur biedt geloofwaardig tegenspel en draagt mede zorg voor een veilige leeromgeving. En nu kun je dus echt gaan sparren. Deel met de trainingsacteur waar je op uitgedaagd wil worden en je krijgt proportioneel tegenspel en feedback.
Heel belangrijk voor de trainer is, dat de trainingsacteur met wie je werkt zorgvuldig geselecteerd wordt. Of dat er met een bureau gewerkt wordt die deze zorg op zich neemt. Er zijn genoeg mensen die leuk een rol neer kunnen zetten, maar dat maakt hen nog niet tot een professionele trainingsacteur. Een onvoldoende gekwalificeerde trainingsacteur kan schade toebrengen aan de motivatie van deelnemers om met behulp van een rollenspel te willen leren.
Heeft een acteur een afgeronde theateropleiding op HBO-niveau? Beschikt de acteur over aantoonbare didactische expertise? En wat is zijn/haar ervaring? Dat zijn toch wel noodzakelijke randvoorwaarden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dan moet de achtergrond voldoende gelijkwaardige alternatieven bieden.
Met een goede trainingsacteur onder begeleiding van een bevlogen trainer kan leren en trainen een feest zijn!
Recente reacties